1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah contoh: daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut kesukaan masing-masing
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)
NOTA:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, jadi, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya.
Cara memasak:
- Kisar cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
- Pijarkan sedikit minyak didalam kuali
- Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
- Masukkan sos tiram
- Masukkan udang, daging rebus (dan bahan no. 15 jika ada).
- Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
- Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
- Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
- Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
- Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
- Hidangkan.
Tidak sabar rasenya mahu pulang kekampung menikmati makanan kegemaranku ini...di sini tidak jumpa...sedih(T_T)
ReplyDeletebawa balik sepinggan mi ni...
ReplyDeletecikgu jika ianya boleh dibawa...
ReplyDeletebukan setakat sepinggan seperiuk saya bawa...
hehehe....
sekarang dah ada yang segera...tapi tak sedap..